Lekker eten en drinken hoort bij vakantie. Wie wil er niet genieten van de culinaire hoogstandjes op je vakantiebestemming? Spijtig genoeg ziet het er lang niet altijd zo onschuldig uit dan het lijkt. Controleer voor je vertrek wat je op je vakantiebestemming wél en niet mag eten om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Ziek worden en je vakantie in het water zien vallen kun je best missen. Maar waar moet je nu precies op letten om op je vakantiebestemming gezond te eten en te drinken?

De voedselveiligheid op je vakantiebestemming

Eten op vakantie lijkt voor de meesten onder ons de doodgewoonste zaak van de wereld. Maar dat is het duidelijk niet. Op vakantie wil je in de eerste plaats volop genieten, zeker van alle troeven van de plaatselijke keuken. Let daarom altijd op de kwaliteit van dat wat je aangeboden wordt. Zelfs in eigen land en dus zeker in het buitenland.

Hoe veilig is het kraantjeswater?

Gezond kraantjeswater is een belangrijk item tijdens je vakantie. Die kwaliteit laat op de meeste vakantiebestemmingen en vooral in het zuiden, veel te wensen over. Je risico op een voedselvergiftiging is in vele vakantielanden erg groot. Controleer daarom voor je vertrek of je het kraanwater op je vakantieoord met een gerust gemoed kunt drinken zonder ziek te worden. Niet alleen de zomerse temperaturen maar ook de kwaliteit van de waterleidingen zijn oorzaak van ongezond kraantjeswater.

Goede koeling

Wordt de voeding op je bestemming altijd gekoeld zoals het hoort? Let daar op als je uit eten gaat, maar even goed bij het boodschappen doen. Wees dubben voorzichtig in de vele de eettentjes langs de straten.

Risicovolle voedingsproducten

De ene soort voedingsproducten vormen een groter risico voor je gezondheid dan anderen. Zeker in warme landen of landen met slechte sanitaire voorzieningen. Wees vooral voorzichtig met rauw of half rauw vlees, rauwe vis, schaal- en scheldieren zoals oesters, mosselen, garnalen en krab, rauwe taugé, kiemgroenten en rauwe melk.

Drinken op vakantie

Wees ook voorzichtig met wat en hoeveel je drinkt op vakantie. Voor velen gaan vakantie en drinken samen. Drinken op vakantie mag, maar niet overmatig. De gevaren van teveel drinken zijn op vakantie zoveel groter dan thuis. Vele vakantiegangers komen met een alcoholverslaving naar huis. Maar wanneer ben je alcoholist?  De ene is dat al wat vlugger dan de andere, maar één ding is voor iedereen duidelijk: in je eentje van je alcoholverslaving afraken is zo goed als onmogelijk. Zoek dus gepaste begeleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *